Energetisch werken met dieren is sterk in opkomst. Op steeds meer plekken in Nederland en België wordt het aangeboden, als een vorm van coaching. Spiegelen met paarden, masseren met behulp van katten, konijnen knuffelen in bejaardenhuizen, zwemmen met dolfijnen, opstellingen met honden, je kunt het zo gek niet bedenken.
Als je mij vraagt wat ik er van vind, kan ik hier geen eenduidig antwoord op geven. Ik vind het namelijk twee kanten hebben.
Meerwaarde van energetisch werken met dieren
Als er op een juiste manier energetisch gewerkt wordt samen met een dier, is het werkelijk prachtig. Dieren kunnen transparant aangeven waar de energie het sterkst voelbaar is, geven nauwkeurig aan waar het om draait, waar de pijnplek zit, bieden steun waar nodig. Een betere raadgever krijg je niet.
Maar wanneer wordt er op een juiste manier gewerkt?
Wat mij betreft als er goed naar de behoeftes en wensen van een dier wordt gekeken. Makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen zullen direct zeggen dat dit vanzelfsprekend is. Maar, in de praktijk is het helaas zo vanzelfsprekend nog niet.
Als er wel heel goed gekeken wordt naar de behoeftes en wensen van het dier, kan het zomaar zijn dat een sessie dus eerder gestopt wordt (of anders ingevuld wordt) als het dier in z’n doen en laten aangeeft dat het te veel voor hem/haar wordt. En eigenlijk nog beter: als het voldoende voor het dier is. Kies dan altijd voor het welzijn van het dier en werk op een andere manier met de mens verder.
Hoe zie je of het teveel wordt voor een dier?
Elk dier laat dit op z’n eigen manier zien. Zo geeft onze hond Liza dat bij opstellingen bijvoorbeeld aan door licht te aarzelen om de cursusruimte in te gaan, dat ze zelfs terughoudend kan zijn om uit de woonkamer mee naar de cursusruimte te gaan.
Voor mij heel helder om haar te begrijpen. ‘Normaal’ staat ze namelijk altijd te trappelen om mee te doen met een opstelling. Ik luister dan ook goed naar de signalen die Liza afgeeft en geef de groep mensen aan dat Liza haar rust gaat pakken. Ook steek ik nog wat salie of heilig hout aan en reinig het energieveld van Liza hiermee. En daarna spelen we even met een balletje, zodat ze er actief achter aan kan rennen. Zo komt Liza goed los van de energie van anderen en voelt zij zich weer fit en helemaal zichzelf.
Geen ruimte voor eigen keuze
Helaas krijgen niet alle dieren waarmee energetisch gewerkt wordt voldoende ruimte om aan te geven of het genoeg voor hem/haar is. Denk hierbij maar eens aan een paard in een bak. Kan het paard aangeven dat het genoeg is? Kan het paard weglopen uit de situatie? Wordt er na een sessie goed naar het paard gekeken of het ‘los’ is van de emoties van de mensen? Zomaar een aantal vragen waarop het antwoord nog te vaak nee is.
Helaas trekt het dier dan aan het kortste eind. Voor het dier is het namelijk geen uitje, niet zomaar een vrijblijvend samenzijn. Voor het dier is het pure ernst. Het krijgt te maken met emoties van de mensen en zal instinctief handelen.
Ik ben dus niet altijd enthousiast over het energetisch werken met dieren
Werk liever niet met dieren als je niet goed naar het welzijn van het dier kunt kijken, tijdens je werk. Als de wens van de mens boven het welzijn van het dier wordt geplaatst, vraag je dan af of dit goed is voor het welzijn van het dier. Dit klinkt vast heel logisch, maar nog vaak wordt de grens gemakkelijk overschreden.
Voorbeeld: een gemiddeld mens kan goed verstaanbaar mondeling aangeven dat hij/zij zich niet helemaal prettig voelt tijdens een opstelling, dat de indrukken te veel worden. Zo kan er besloten worden dat deze persoon liever een boswandeling gaat maken, om de rust weer terug te vinden. Voor dieren is dit luisteren naar hun wensen, naar hun behoeftes net zo belangrijk. Hierbij is het helaas gemakkelijker om over hun grens te gaan, omdat ze het niet hardop tegen ons zeggen. En ook omdat niet iedereen voldoende oog heeft voor het dier, tijdens, voor en na intensief energetisch werk, omdat men de focus op de mens heeft liggen.
Goed kijken naar wat het dier nodig heeft
Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die het welzijn van hun dier voorop stellen, tijdens het werken met hun dier.
Een vriendin van mij, Annet, heeft twee ontzettend lieve honden. Na overleg met de directie heeft ze haar honden mee mogen nemen naar het werk. Annet staat voor de klas. De kinderen waren reuze-enthousiast toen er twee lieve Doodles bij hun op school kwamen. De honden boden steun bij moeilijke werken, gaven knuffels op momenten dat iemand dat goed kon gebruiken, lagen rustig aan de voeten van de kinderen. Echte hulphonden.
En toch gaat er op dit moment nog maar 1 hond mee naar de klas. Waarom? Omdat Annet goed naar haar honden heeft gekeken en zag dat het voor Bounce te veel was. Hij gedroeg zich thuis anders dan voorheen, hij kwam zelfs neerslachtig op Annet over. Alle indrukken die hij opdeed in de klas, die waren te veel voor hem, hij kon ze niet goed genoeg filteren, van zich af laten glijden. Terwijl het voor Tommy als een heerlijk warm bad voelde. Nu gaan Annet en Tommy naar school en Bounce heerlijk ontspannen naar zijn oppasmoeder. Iedereen blij.
Nazorg voor het dier
Ook na een sessie waarbij je werkt met dieren is het dus van groot belang ervoor te zorgen dat het dier ook goed los is van de energie (van de anderen), dat het dier weer fris en fit verder gaat, dat het energieveld van het dier ook weer schoon is. Doe je dit niet, dan belast je het dier elke keer weer opnieuw en laat je hem/haar met vervuilde energie achter.
Zorg goed voor jezelf, de mens met wie je werkt en ook zeker voor je dier.
Onze hond Liza werkt ook vaak mee tijdens energetisch werk
Wil je lezen over een haar ervaringen als representant bij een opstelling?
Lees dan: Hond als representant
.
Nathalie Steffens
Systemisch werker
Ps: ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Even naar beneden scrollen 🙂
Hond als representant | De hond live aanwezig tijdens de opstelling
op 29 Sep 2020Nathalie Steffens
op 29 Sep 2020Kim de Oude
op 29 Sep 2020Nathalie Steffens
op 29 Sep 2020Julia
op 29 Sep 2020Nathalie Steffens
op 29 Sep 2020Carola van Galen
op 29 Sep 2020Nathalie Steffens
op 30 Sep 2020Yvette Dopheide
op 30 Sep 2020Nathalie Steffens
op 30 Sep 2020Yvette Dopheide
op 30 Sep 2020Nathalie Steffens
op 30 Sep 2020Bianca
op 01 Oct 2020Bianca
op 01 Oct 2020Nathalie Steffens
op 01 Oct 2020