Energetisch werken met dieren

Energetisch werken met dieren

Energetisch werken met dieren is sterk in opkomst. Op steeds meer plekken in Nederland en België wordt het aangeboden, als een vorm van coaching. Spiegelen met paarden, masseren met behulp van katten, konijnen knuffelen in bejaardenhuizen, zwemmen met dolfijnen, opstellingen met honden, je kunt het zo gek niet bedenken.
Als je mij vraagt wat ik er van vind, kan ik hier geen eenduidig antwoord op geven. Ik vind het namelijk twee kanten hebben.

Meerwaarde van energetisch werken met dieren

Als er op een juiste manier energetisch gewerkt wordt samen met een dier, is het werkelijk prachtig. Dieren kunnen transparant aangeven waar de energie het sterkst voelbaar is, geven nauwkeurig aan waar het om draait, waar de pijnplek zit, bieden steun waar nodig. Een betere raadgever krijg je niet.

Maar wanneer wordt er op een juiste manier gewerkt?

Wat mij betreft als er goed naar de behoeftes en wensen van een dier wordt gekeken. Makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen zullen direct zeggen dat dit vanzelfsprekend is. Maar, in de praktijk is het helaas zo vanzelfsprekend nog niet.
Als er wel heel goed gekeken wordt naar de behoeftes en wensen van het dier, kan het zomaar zijn dat een sessie dus eerder gestopt wordt (of anders ingevuld wordt) als het dier in z’n doen en laten aangeeft dat het te veel voor hem/haar wordt. En eigenlijk nog beter: als het voldoende voor het dier is. Kies dan altijd voor het welzijn van het dier en werk op een andere manier met de mens verder.

Hoe zie je of het teveel wordt voor een dier?

Elk dier laat dit op z’n eigen manier zien. Zo geeft onze hond Liza dat bij opstellingen bijvoorbeeld aan door licht te aarzelen om de cursusruimte in te gaan, dat ze zelfs terughoudend kan zijn om uit de woonkamer mee naar de cursusruimte te gaan.
Voor mij heel helder om haar te begrijpen. ‘Normaal’ staat ze namelijk altijd te trappelen om mee te doen met een opstelling. Ik luister dan ook goed naar de signalen die Liza afgeeft en geef de groep mensen aan dat Liza haar rust gaat pakken. Ook steek ik nog wat salie of heilig hout aan en reinig het energieveld van Liza hiermee. En daarna spelen we even met een balletje, zodat ze er actief achter aan kan rennen. Zo komt Liza goed los van de energie van anderen en voelt zij zich weer fit en helemaal zichzelf.

Geen ruimte voor eigen keuze

Helaas krijgen niet alle dieren waarmee energetisch gewerkt wordt voldoende ruimte om aan te geven of het genoeg voor hem/haar is. Denk hierbij maar eens aan een paard in een bak. Kan het paard aangeven dat het genoeg is? Kan het paard weglopen uit de situatie? Wordt er na een sessie goed naar het paard gekeken of het ‘los’ is van de emoties van de mensen? Zomaar een aantal vragen waarop het antwoord nog te vaak nee is.
Helaas trekt het dier dan aan het kortste eind. Voor het dier is het namelijk geen uitje, niet zomaar een vrijblijvend samenzijn. Voor het dier is het pure ernst. Het krijgt te maken met emoties van de mensen en zal instinctief handelen.

Ik ben dus niet altijd enthousiast over het energetisch werken met dieren

Werk liever niet met dieren als je niet goed naar het welzijn van het dier kunt kijken, tijdens je werk. Als de wens van de mens boven het welzijn van het dier wordt geplaatst, vraag je dan af of dit goed is voor het welzijn van het dier. Dit klinkt vast heel logisch, maar nog vaak wordt de grens gemakkelijk overschreden.
Voorbeeld: een gemiddeld mens kan goed verstaanbaar mondeling aangeven dat hij/zij zich niet helemaal prettig voelt tijdens een opstelling, dat de indrukken te veel worden. Zo kan er besloten worden dat deze persoon liever een boswandeling gaat maken, om de rust weer terug te vinden. Voor dieren is dit luisteren naar hun wensen, naar hun behoeftes net zo belangrijk. Hierbij is het helaas gemakkelijker om over hun grens te gaan, omdat ze het niet hardop tegen ons zeggen. En ook omdat niet iedereen voldoende oog heeft voor het dier, tijdens, voor en na intensief energetisch werk, omdat men de focus op de mens heeft liggen.

Goed kijken naar wat het dier nodig heeft

Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die het welzijn van hun dier voorop stellen, tijdens het werken met hun dier.
Een vriendin van mij, Annet, heeft twee ontzettend lieve honden. Na overleg met de directie heeft ze haar honden mee mogen nemen naar het werk. Annet staat voor de klas. De kinderen waren reuze-enthousiast toen er twee lieve Doodles bij hun op school kwamen. De honden boden steun bij moeilijke werken, gaven knuffels op momenten dat iemand dat goed kon gebruiken, lagen rustig aan de voeten van de kinderen. Echte hulphonden.
En toch gaat er op dit moment nog maar 1 hond mee naar de klas. Waarom? Omdat Annet goed naar haar honden heeft gekeken en zag dat het voor Bounce te veel was. Hij gedroeg zich thuis anders dan voorheen, hij kwam zelfs neerslachtig op Annet over. Alle indrukken die hij opdeed in de klas, die waren te veel voor hem, hij kon ze niet goed genoeg filteren, van zich af laten glijden. Terwijl het voor Tommy als een heerlijk warm bad voelde. Nu gaan Annet en Tommy naar school en Bounce heerlijk ontspannen naar zijn oppasmoeder. Iedereen blij.

Nazorg voor het dier

Ook na een sessie waarbij je werkt met dieren is het dus van groot belang ervoor te zorgen dat het dier ook goed los is van de energie (van de anderen), dat het dier weer fris en fit verder gaat, dat het energieveld van het dier ook weer schoon is. Doe je dit niet, dan belast je het dier elke keer weer opnieuw en laat je hem/haar met vervuilde energie achter.
Zorg goed voor jezelf, de mens met wie je werkt en ook zeker voor je dier.

Onze hond Liza werkt ook vaak mee tijdens energetisch werk

Wil je lezen over een haar ervaringen als representant bij een opstelling?
Lees dan: Hond als representant 

.
Nathalie Steffens
Systemisch werker

Ps: ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Even naar beneden scrollen 🙂

Over de schrijver
Hai, mijn naam is Nathalie Steffens. Samen met mijn partner Mieke Zomer sturen wij ons bedrijf De Zomerhof aan. Ik geef de Cursus Communiceren met Dieren en begeleid verschillende soorten opstellingen. Allebei met veel passie en plezier. Ook deed ik vrijwilligerswerk bij 't Dijkhuis, een Woon-, Zorg- en Dienstencentrum in Bathmen. Wekelijks ging ik naar de bewoners toe. Geweldige mensen, die naast hun fantastische eigenschappen ook dementie hebben. Over mijn ervaringen met de bewoners schreef ik dan ook graag.
Hond als representant | De hond live aanwezig tijdens de opstelling
Door

Hond als representant | De hond live aanwezig tijdens de opstelling

op 29 Sep 2020

[…] Het bevestigt nogmaals mijn gevoel dat het werken met dieren heel waardevol kan zijn, mits je goed naar de wensen en behoeftes van het dier kijkt. Lees dan ook: Energetisch werken met dieren […]

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Inderdaad, heel goed kijken naar wat je dier wil, wens en nodig heeft <3 En naderhand goed reinigen, zodat er geen energie blijft hangen aan je dier.

Kim de Oude
Door

Kim de Oude

op 29 Sep 2020

Hi Nathalie, ik ben er helemaal tegen om dieren in te zetten als therapeutisch werker. Dieren hebben hun eigen behoeften. Het is aan mensen om aan die behoeften te voldoen. En niet om dieren te gebruiken om menselijke rotzooi op te ruimen.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Hai Kim, dankje voor je reactie. Dieren hebben zeker hun eigen behoeften. En wensen. Zo heeft onze Herder heel duidelijk bij ons aangegeven dat ze zich zelf nuttig in deze wereld wil maken, een taak wil vervullen. Na een dierentolkgesprek en een opstelling werd het ons meer dan duidelijk dat Liza heel graag bij de bepaalde opstellingen aanwezig wil zijn. Zeker niet bij elke opstelling, zeker niet veel opstellingen achter elkaar. Je zou Liza eens moeten zien hoe ze zich gedraagt als zij mee wil doen met de komende opstelling. Het is echt heel mooi. Ik vind het dan ook erg belangrijk om haar wens te respecteren èn om haar na een opstelling goed te reinigen. Ik hoop dat ik zo ook de andere kant heb kunnen uitleggen/toelichten. Fijne dag.

Julia
Door

Julia

op 29 Sep 2020

Zo bemoedigend om te lezen.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Dankje voor je warme woorden.

Carola van Galen
Door

Carola van Galen

op 29 Sep 2020

Beste Nathalie, Je hebt helemaal gelijk dat het welzijn van de dieren voorop moet staan! Maar ze kunnen ook zoveel goeds doen dat het jammer zou zijn om hun inzet te missen. Als ik naar een persoon ga die me veel energie kost neem ik Labradoriet mee; ik probeer dat voor mijn paarden ook te doen. Amber is een paard wat veel aan mensen geeft en wordt dan ook vaak gevraagd, Bijvoorbeeld om iemand zijn angst te helpen overwinnen na een val van een paard, of mensen die in een dipje zitten, Amber lost het op. Door hartscontact met haar te maken geeft ze aan hoe het met haar energie niveau gesteld is. Als ze niet met iemand overweg kan zie ik dat aan haar ogen en houding. Naast topverzorging, weidegang, en buitenritjes krijgen onze paarden regelmatig Equine Massage van een fysiotherapeut, en dat doet ze enorm goed. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen opknappen als ze een dagje hier tussen de dieren zijn geweest. De cursus brontaal die ik op de Zomerhof gevolgd heb was prachtig en heeft het contact en de communicatie tussen twee en viervoeters enorm verbeterd, dank voor deze mooie scholing. Veel groeten, Carola

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 30 Sep 2020

Jeetje, wat een mooi stuk heb je geschreven Carola, Dankje. En wat fijn dat je zo positief terugkijkt op de cursus. Dat doet ons goed om te lezen, dat snap je wel. Heel erg mooi! Ook hoe je erin staat met jouw dieren en jouw werk. Jouw dieren zijn geluks'vogels' ;-)))Heel veel liefs en nogmaals bedankt!

Yvette Dopheide
Door

Yvette Dopheide

op 30 Sep 2020

Mijn dementerende moeder was helemaal niet gediend van het bezoek van knuffel honden.Toch trokken de honden juist naar haar toe. Terwijl ze de dieren wegduwde. Het heeft me zo verbaasd want mijn moeder was idolaat van haar honden en katten ( en die van mij ) Ik heb me echt suf gepiekerd wat hier de reden van geweest is.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 30 Sep 2020

Hai Yvette, dankje voor je reactie. Bijzonder om mee te maken, hè? Ik hoop dat zowel je moeder als jij het niet als vervelend hebben ervaren. Tijdens mijn vrijwilligerswerk met mensen met dementie merkte ik wel dat het tempo om bepaalde prikkels te verwerken, te plaatsen een heel stuk lager ligt. Sommige honden (en mensen ;-) bewegen gewoonweg te snel voor deze mensen. Als ik binnenkwam in de woonkamer bleef ik ook altijd even in de deuropening staan en zei de mensen van een afstandje gedag. Mijn hele tempo ging enorm omlaag. Zou dat nog eventueel mee hebben kunnen spelen bij je moeder, dat de bewegingen, de interacties te snel gingen? Liefs, Nathalie

Yvette Dopheide
Door

Yvette Dopheide

op 30 Sep 2020

Sorry voor de verwarring met ook nog een reactie op je andere post. Zouden de honden zich tot haar aangetrokken hebben gevoeld doordat ze niks van haar hoeften? Tijdens haar dementie werd ze haast paranormaal. Ze wist dingen van de verpleging die nog niet waren gedeeld. ( ontslag, zwanger etc ) Ik zag dat er een sluier van bewustzijn werd opgetrokken maar wat me gewoon het meeste trof waren de honden die juist naar haar toe gingen terwijl ze dat niet wilde. Ik hoop dat dit allemaal niet teveel is in deze context Nathalie! Ik heb een gedeelte van jullie online cursus gedaan maar kon niet aarden en kreeg de meest vreselijke beelden.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 30 Sep 2020

Haai Yvette, nee hoor, totaal geen verwarring bij mij door je twee posts. Ik zei het alleen omdat je anders wellicht dacht dat ik niet antwoordde op je reactie ;-) Kan ook heel goed, dat de honden zich juist daardoor lekker bij je moeder voelden. En wat mooi om te horen dat je moeder haast paranormaal werd. Haar intuïtie is toen eigenlijk alleen maar versterkt. Heel bijzonder! Juist hartelijk bedankt voor het delen. Ik ben daar heel blij mee. Op deze manier hebben andere mensen er ook nog iets aan, dus het is heel fijn dat je reageerd.Maar wat naar voor je dat je vreselijke beelden door kreeg. Als je even een kort mailtje naar info@dezomerhof.nl stuurt aan Joke, kan zijn je wellicht nog even verder helpen.Heel veel liefs, Nathalie

Bianca
Door

Bianca

op 01 Oct 2020

Bij dementie vindt emotionele heling plaats. Doordat het verstand op de achtergrond raakt, komen emoties die het hele leven onderdrukt zijn naar buiten, zodat de persoon schoner het aardse verlaat. Eigenlijk, hoe zwaar en heftig ook, een zegen. Als onderdrukte emoties verwerkt worden, worden we sensitiever en kan ons paranormale vermogen zich ontwikkelen. Inderdaad eerst aarden. Ik heb ook de online cursus gedaan en ook tussentijds gestopt omdat ik niet geaard was. Bij een energetisch therapeut geweest die mij geaard heeft en behoorlijk wat emotionele ballast opgeruimd en nu merk ik dat mijn paranormale eigenschap flink aan het groeien is. Met deze eigenschap kun je mensen en dieren helen, alleen al door het licht dat je uitstraalt. Dieren met deze eigenschap doen dat ook. Het kan zijn dat de honden naar je moeder toegingen om haar te helen. Licht raakt pijn zodat het kan helen, maar dat voelt niet fijn. Dat zou de reden kunnen zijn dat je moeder de honden niet bij haar wilde hebben. Immers een kies laten trekken door de tandarts is ook niet fijn.

Bianca
Door

Bianca

op 01 Oct 2020

Dieren zijn altijd zuiver in hun waarnemingen. Bij mensen willen waarnemingen nog wel eens vertroebelen doordat ons verstand zich ermee gaat bemoeien. Net zoals er mensen zijn die met de missie hier op aarde zijn om anderen te helpen/helen, zijn er ook dieren die met deze missie bij ons zijn. Zij geven ons bevestiging of laten blijken dat ze zich zorgen maken om jou of een gezinslid. Ook spiegelen ze emoties. Likken bijvoorbeeld, is mijn ervaring, heeft vaak te maken met het spiegelen van verdriet. Het is wel belangrijk, naast energetisch reinigen, om in te voelen of het dier een emotie van iemand spiegelt of een emotie van zichzelf laat zien. Ook een dier heeft regelmatig heling nodig, net als mensen. We krijgen allemaal regelmatig emoties te verwerken. En emoties verwerken kan niemand alleen. Ook al ben je, bij wijze van, nog tien keer therapeut(mens en dier). Dieren voelen zich echt heel nuttig als ze mensen zo kunnen helpen is mijn ervaring. Het geeft ze voldoening om hun missie te kunnen leven, net zoals dat ons ook voldoening geeft. Dus laten we, dieren en mensen, elkaar alsjeblieft helpen. Zeker op emotioneel vlak. Zo belangrijk.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 01 Oct 2020

Zo Bianca, dankje voor je uitgebreide bericht. Ja, bij de dieren komt er ook geen ego tussen, wat het werken met hen voor mij heel zuiver maakt. Mooi ook om te zien hoe elk dier uiteraard weer zijn/haar eigen manier heeft om mee te werken. Onze Liza likt namelijk niet. Nogmaals bedankt voor je reactie. Lieve groet, Nathalie

Reactie plaatsen