Hond als representant

Hond als representant

Een hond als representant bij opstellingen, is dat nu echt een waardevolle aanvulling?
Uiteraard is het antwoord hierop voor iedereen anders.
De één vindt opstellingen met alleen mensen of grondankers als representant prettiger, de ander wil zich altijd wel omringen met dieren.

Hond als representant, ja of nee?

Toen ik zelf voor het eerst ergens een opstelling had aangevraagd waar ook een hond aanwezig was, keek ik er enorm naar uit. Ik ben gek op opstellingen en op dieren, dus die combinatie zou top zijn. Toch voelde het tijdens de opstelling zelf enigszins dubbel. Aan de ene kant heerlijk dat het lieve dier vol enthousiasme, overgave en helderheid haar rol vervulde. Ze wist precies aan te geven wat er speelde. Aan de andere kant leidde juist haar zeer duidelijke aanwezigheid mij iets af van mijn proces. Zo likte de hond mij een aantal keer in m’n gezicht. Helaas werd het mij niet duidelijk wat de reden hiervan was, maar was ik op een gegeven moment vooral met de hond bezig. Niks ten koste van de hond of de begeleiding, het is alleen bedoeld mijn eigen ervaring te delen.

Is elke hond geschikt als representant?

Zelf hebben wij (op dit moment) twee honden. Duitse Herder Liza, en haar zoon Mees, een mix.
Wat we in onze jarenlange ervaring ondertussen wel gemerkt hebben is dat zeer veel mensen Liza, onze hond als representant, zeer waardevol vinden. Mees is ook een keer bij een opstelling aanwezig geweest. Dat was toen prima en zeer passend. Toch kies ik er (momenteel) niet voor hem te vragen bij de opstellingen aanwezig te zijn. Mees is in zijn gedrag een jonge hond. Hij heeft een enorme will to please, is graag haantje de voorste, kan geen genoeg krijgen van aandacht en knuffels en heeft nog geen vriendschap gesloten met het woord subtiel. Als een representant bijvoorbeeld op de grond zou gaan liggen, zou hij er niet voor schuwen er eerst een paar keer overheen te springen om er vervolgens bovenop te gaan liggen. Een enorme schat. Maar als representant voor bij de opstellingen, gaat mijn voorkeur duidelijk uit naar Liza.

De rust zelve

Op en rond ons erf is Liza een zeer felle waakhond, tijdens opstellingen is ze de zachtheid en rust zelve. De opstellingen laten Liza laat haar bescheiden, liefdevolle kant helemaal tot haar recht komen. Een prachtige aanwezigheid en m’n meest betrouwbare Dierbare representant.
Bij binnenkomst in de cursusruimte maakt Liza eerst haar rondje, snuffelt even wie ze allemaal in huis heeft.
Daarna zoekt ze haar plek om rustig te gaan liggen. Vaak ligt ze in het begin voor mijn voeten en soms voor de voeten van de aanvrager van de opstelling. En daar begint ze ook met werken, net als wij.

Wat laat Liza zien?

​Tijdens het gesprek dat ik met de aanvrager heb, laat Liza hele subtiele reacties zien. Ze reageert op hetgeen de aanvrager vertelt of juist niet vertelt 🙂
Voorbeelden (zeker niet altijd met dezelfde betekenis):
– Liza slaakt een zucht, als het de aanvrager gelukt is een heel moeilijk stuk van haar/zijn verhaal te vertellen.
– Liza komt vanuit ligstand een stuk alerter omhoog, als nog niet alles verteld is.
– Liza gaat ontspannen op haar zij liggen, als de vraag (waarmee gewerkt wordt) helder is.
– Liza rekt zich uit als ze ook de ontspanning bij de aanvrager voelt.

Bovenstaande voorbeelden hebben uiteraard niet altijd dezelfde betekenis. Elke opstelling is verschillend, het is de kunst de representanten en dus ook hond Liza goed te kunnen ‘verstaan’. Zo laat ik het gedrag van Liza ook niet leidend zijn voor de opstelling, maar vind ik haar gedragingen steunend, bevestigend.

Prachtig voorbeeld van een individuele opstelling

Om je wat meer inzicht te geven in de interventies die Liza als representant laat zien, neem ik je mee naar een individuele opstelling. Bij een individuele opstelling zijn aanwezig: de aanvrager, de opsteller en indien gewenst in ons geval dus ook Liza.
Omdat er geen andere representanten aanwezig zijn, maken we gebruik van grondankers. Grondankers zijn bij ons gekleurde A4-tjes, waarop de namen worden geschreven van bijvoorbeeld de opa, de oma, de vader, de moeder, de aanvrager zelf, de oorlog, het gegeven geluk, noem maar op.
Tijdens het voorgesprek vroeg ik de aanvraagster haar grondankers 1 voor 1 een plaats te geven in de ruimte, net zoals je met representanten zou kunnen doen. Terwijl de aanvraagster bezig is 1 grondanker een plek te geven, laat ze de andere grondankers schuin voor haar stoel liggen. Ze liggen een beetje verspreid. Opeens staat Liza op, loopt naar drie grondankers toe en gaat er precies boven op liggen. Omdat ik gelukkig steeds meer vertrouw op ‘wat er gebeurt hoort bij de opstelling, daar werken we dus mee’, heb ik Liza laten liggen.
Dit betekende dat drie grondankers niet door de aanvraagster neergelegd konden worden. Met deze situatie zijn we verder gaan werken.

Er schiet haar iets te binnen

Een paar minuten later schiet de aanvraagster iets te binnen. Ze zegt: “Er is ook een geheim in onze familie. De drie personen die er mee te maken hebben, …. liggen precies onder Liza”.

Ongelooflijk. Liza heeft dus aangevoeld dat er niet aan het geheim gepeuterd zou moeten worden.
Met het afschermen van haar lichaam heeft ze zowel de aanvraagster als het hele familie-systeem beschermd.

Ik ben er nog steeds onder de indruk van.

Het bevestigt nogmaals mijn gevoel dat het werken met dieren heel waardevol kan zijn, mits je goed naar de wensen en behoeftes van het dier kijkt. Lees dan ook: Energetisch werken met dieren

.
Nathalie Steffens
Systemisch werker

Ps: ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat. Even naar beneden scrollen 🙂

Over de schrijver
Hai, mijn naam is Nathalie Steffens. Samen met mijn partner Mieke Zomer sturen wij ons bedrijf De Zomerhof aan. Ik geef de Cursus Communiceren met Dieren en begeleid verschillende soorten opstellingen. Allebei met veel passie en plezier. Ook deed ik vrijwilligerswerk bij 't Dijkhuis, een Woon-, Zorg- en Dienstencentrum in Bathmen. Wekelijks ging ik naar de bewoners toe. Geweldige mensen, die naast hun fantastische eigenschappen ook dementie hebben. Over mijn ervaringen met de bewoners schreef ik dan ook graag.
Marjorie van Laar
Door

Marjorie van Laar

op 26 Feb 2019

Heel mooi. Dit laat eens te meer zien hoe puur dieren zijn.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 26 Feb 2019

Nou en of Marjorie, helemaal met je eens. Dankje!

Gea
Door

Gea

op 26 Feb 2019

Fantastisch!..dieren weten zoveel meer dan wij in de gaten hebben. Wat toch een mooie aanvulling deze lieve Liza!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 26 Feb 2019

Ja Gea, ik ben altijd al heel blij met haar, maar toen was ik natuurlijk nog net even trotser op/met haar. Het was geweldig om mee te maken. Zo duidelijk <3

Brigit Grommé
Door

Brigit Grommé

op 11 Apr 2019

Elke keer weer lees ik met een grote glimlach jullie fantastische belevenissen, wat zijn jullie toch een prachtig koppel.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 14 Apr 2019

Hai lieve Brigit! Wat een heerlijke reactie van je! Dankjewel.

Mary
Door

Mary

op 30 Jun 2019

Ik ken Liza. Zo lief en mooi Geen opstelling met haar meegemaakt. Kan haast niet anders dan dat Liza het geweldig doet Dieren, zeker honden zijn hoog gevoelig. Mooi😀

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 05 Jul 2019

Hai Mary, Ja, ze doet het inderdaad heel erg mooi. Zacht, lief en subtiel <3

Vanessa Verbeek
Door

Vanessa Verbeek

op 01 Jul 2019

Wat heb ik dit met plezier gelezen, ik ben altijd onder de indruk van wat jullie doen. Leuk!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 05 Jul 2019

Dankje Vanessa. Wat leuk om te lezen!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 05 Jul 2019

Nou, dat is altijd leuk om terug te horen. Dankjewel Vanessa!

Bea Soesman
Door

Bea Soesman

op 29 Sep 2020

Geweldig ik kreeg kippenvel bij het lezen, zo mooi. Ik heb dat zelf meegemaakt met onze dieren dat ze het aanvoelen je op die manier troosten en bijstaan.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Wat mooi Bea, hartverwarmend, hè? <3

Sonja Huisman
Door

Sonja Huisman

op 29 Sep 2020

Liza is een prachtige spiegel... geweldig. Het werken met honden als spiegel in opstellingen is voor mij heel waardevol, keer op keer. Het is soms onvoorstelbaar wat ze laten zien en vooral prachtig om dit te mogen vertalen. Een heuse aanwinst... dat is ze. Heerlijk zo'n gouden hond

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Hai Sonja! Ja, ze verbaast me ook nog elke keer, op een heel positieve manier. Prachtig gewoon. Dankje voor je reactie.

hanny poos
Door

hanny poos

op 29 Sep 2020

mooi dit verhaal over de aanwezigheid van Liza in de opstelling. Zelf verrassen mijn honden me in een opstelling. Als de deur van mijn praktijk open staat lopen ze soms binnen. Eigenlijk is het niet de bedoeling, maar vaak is het precies als ik met een opstelling bezig ben. Ondertussen vertrouw ik op dat wat er dan gebeurd. Mijn intentie is zuiver en de fenomenologie is duidelijk waarneembaar. Leuk dit verhaal Nathalie, het inspireert me om verder te kijken wat ik met dieren en opstellingen zou mogen doen. Ieder hondje doet het anders is mijn ervaring. Zelfs mijn totaal springerige jonge reu kreeg het voor elkaar om tijdens een opstelling met een heus slagveld rustig bij de slachtoffers plaats te nemen!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Wat bijzonder Hanny! En ja, dat geloof ik direct, dat je jonge reu ook precies aanvoelde wat nodig leek te zijn. Mee-resoneerde op het wetend veld, prachtig! Veel plezier met je inspiraties! <3

Pol
Door

Pol

op 29 Sep 2020

Het mooi te lezen. Ik krijg hier door een duidelijke beeld wat onze honden soms doen. Ook met onze paarden ben dit aan bekijken .

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Dankjewel. Wat prachtig toch als we onze dieren steeds beter kunnen begrijpen <3

Kitty
Door

Kitty

op 29 Sep 2020

Heel mooi ik heb altijd geweten dat dieren meer weten dan we denken. Dank jullie dat jullie dit willen delen . Het is voor mij te ver om bij jullie cursus te volgen anders zou ik dat zeker doen.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Hai Kitty, dankje voor je fijne reactie. Ik kan me voorstellen dat je het te ver weg vindt, ook al komen onze deelnemers/cursisten echt vanuit heel het land, vanuit België en soms nog verder. Veel mensen nemen dan een B&B in de buurt. Misschien nog een ideetje voor ooit ;-)

Kitty
Door

Kitty

op 29 Sep 2020

Heel mooi ik heb altijd "geweten "dat dieren meer weten dan we denken. Dank jullie dat jullie dit willen delen . Het is voor mij te ver om bij jullie cursus te volgen anders zou ik dat zeker doen.

Janneke Prins
Door

Janneke Prins

op 29 Sep 2020

ik twijfel geen moment aan de intuitie van Liza, heb zelf ook dingen met dieren beleefd, die me altijd bij zullen blijven. Heb er zin in.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Het is vaak erg mooi om mee te maken, die speciale dingen met de dieren. Fijn dat je er zin in hebt, Janneke!

Karin
Door

Karin

op 29 Sep 2020

Prachtig! Mooi ook om er weer aan herinnerd te worden dat er zoveel informatie op fijnstoffelijk niveau al aanwezig is.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Graag gedaan, Karin :-) Het geeft mij ook een fijn gevoel.

Irene
Door

Irene

op 29 Sep 2020

Wat een prachtig verhaal en het maakt helemaal duidelijk hoe belangrijk Liza is/kan zijn bij een opstelling. Je begint je verhaal met te vertellen dat jullie twee honden hebben (Liza en Mees). Waar is Roé? In de hondenhemel? Ik 'ken' Roé van de filmpjes online CmD.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Hai Irene! Dankje voor je reactie. Wat leuk dat je Roë kent van de filmpjes van de online :-)) Roë was mijn eerste hond, ze is negen jaar geworden en al een lange tijd geleden naar de hondenhemel gevlogen. Maar ik vind het altijd fijn als ze nog even genoemd wordt. Dankje! Ja, we wonen nu samen met onze Herdershond Liza en haar zoon Mees. Liefs!

Loes
Door

Loes

op 29 Sep 2020

Geweldig! Niet alleen precies weten wat er speelt ("aanvoelen" dekt voor mij de lading niet...), maar ook een geniale oplossing bieden door op precies die A4-tjes te gaan liggen. Dieren hebben de connectie met Al wat is prima op orde. Nu mogen wij mensen ook wakker worden.... Tot die tijd zijn gevoelige vertalers zoals jij onontbeerlijk om de kennis door te geven. Mooi verhaal, dank je wel!

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Wauw Loes, wat verwoord je dat mooi. Ben het helemaal met je eens, dat dieren de connectie hebben met Al wat is. En ook nog eens prima op orde. Het is zo mooi. Dankje voor je lieve woorden! <3

Ellen voor Dieren
Door

Ellen voor Dieren

op 29 Sep 2020

Wat een mooie situatie. Het trekt je als lezer er helemaal in mee. De rol van Liza is prachtig. Ik lees graag meer van jullie ervaringen. Bedankt voor het delen.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Wat fijn om te lezen van je, Ellen. Dankjewel voor je reactie. Ik zal proberen eens vaker over m'n opstellingenwerk en Liza te schrijven. <3

Marja Oosterman
Door

Marja Oosterman

op 29 Sep 2020

Mooi verhaal Nathalie! Vooral dat stuk over het geheim dat door drie personen gedeeld werd waar Liza op lag ;-)

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Dankje Marja, het doet me goed je reactie te lezen. Ik was ook zo enorm verbaasd over haar actie. Zo bijzonder...

Mieke Kamphuis
Door

Mieke Kamphuis

op 29 Sep 2020

Liza heeft al heel lang een speciaal plekje bij mij. Toen ik de cursus Communiceren met dieren Live afsloot met het "examen" kreeg ik liza toegewezen. Haar heldere antwoorden, de duidelijke beelden en emoties die ze me liet zien en voelen, haar overgave toen ze vol vertrouwen haar poten over mijn schoot legde en haar ogen dichtdeed met een zucht.......een onvergetelijke ervaring voor mij ! Hoef niet te zeggen, dat ik natuurlijk geslaagd was ! Ik ben niet verbaasd dat ze, zeker na zoveel jaren groei en ervaring, zo'n wijze hond is geworden !

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 29 Sep 2020

Jeetje... wat mooi om weer terug te lezen. Ik kan het me nog goed herinneren, maar des te leuker en fijner om het nog eens van je terug te lezen. Heel bijzonder, ook hoe je het beschrijft. Dank je hiervoor! Een knuffel van Liza voor jou <3

Esther
Door

Esther

op 29 Sep 2020

Prachtig zeg! Hoe puur en sensitief dieren, in dit geval Liza, zijn. Heel bijzonder! I

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 30 Sep 2020

Wat kun je er (positief) van opkijken, hè? Echt heel bijzonder inderdaad, Esther.

Hedie Cooiman
Door

Hedie Cooiman

op 30 Sep 2020

Lieve Nathalie, weer genoten van je geweldige opstelling.! Het opstellen met mensen, honden, ezels paarden, en zelfs ons schaap is zo waardevol.. Dieren liegen niet. Het vertrouwen Wat we in dieren mogen hebben is fantastisch. Ook zo fijn te horen dat wanneer een dier er nog niet klaar voor is je dit haarfijn aan voelt. Fantastisch..liefs Hedie.

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 30 Sep 2020

Hey Hedie! Dankjewel meis. Ja, de samenwerking tussen mens en dier kan zo prachtig zijn, vind ik ook. Zo lang we hun welzijn centraal houden staan, is er veel mogelijk. Veel liefs voor jou en je ezels en andere schatten.

Brigit
Door

Brigit

op 30 Sep 2020

Weer zo'n prachtig voorbeeld, die Liza wat ontgaat ons als mens dan toch veel. Een bijzondere opstelling, klasse. Liefs Brigit

Gertie
Door

Gertie

op 30 Sep 2020

Hallo Nathalie. Wat een prachtig verhaal en wat een mooie subtiele reactie's van Liza. Ik zelf heb sinds 1 maand een teefje van nu 5 maanden oud uit Roemenië geadopteerd en tjonge,laat zij aan mij zien,waar ik nog aan moet sleutelen. Zij triggert mij enorm op die pijnpunten,die ik maar steeds vooruit duwde en niet wou zien. Zij is voor mij een geschenk uit de hemel. Dank je wel voor de mooie aanreikingen over onze prachtige (hulp) dieren! Lieve groet en knuf aan jullie.

Yvette Dopheide
Door

Yvette Dopheide

op 30 Sep 2020

In het verpleegtehuis van mijn dementerende moeder waren knuffeldagen met dieren.....de honden gingen altijd direct op mijn moeder af maar ze wilde er niets van weten en duwde ze weg. Ik begreep daar niets van want ze was idolaat van haar honden en katten. Ook mijn honden was ze gek op. Het is voor mij een raadsel gebleven waar het aantrekken en afstoten mee te maken heeft gehad. Heel erg bedankt om de nadruk te leggen op het vrijwillig meewerken van dieren Liefs

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 30 Sep 2020

Hai Yvette, dankje ook voor deze reactie van jou. Bij m'n andere blog (Energetisch werken met dieren) ben ik al ingegaan op een soortgelijke 'vraag' van je. Fijn dat je nog even het vrijwillig meewerken van de dieren benoemt. Ik vind het zo erg belangrijk, bijna van levensbelang voor de dieren. Een vrouw die bij ons cursus heeft gevolgd, heeft er zelfs voor gekozen 1 van haar honden niet in te zetten als hulphond op school, omdat ze zag dat de hond er niet gelukkig van werd. Haar andere hond vindt het juist heerlijk. Zo belangrijk goed oog voor het welzijn van je dier te hebben. Liefs!

Astrea
Door

Astrea

op 03 Oct 2020

Hoi Nathalie, Wat leuk om te lezen en dieren zijn natuurlijk super gevoelige dieren. Wat ik dan weer zo bijzonder vind is dat persoon in kwestie het veel later doorhad dan Liza , super leuk. Dieren blijven puur . p.s sorry ging net niet helemaal goed ,was wat te snel met mijn vorige reactie vandaar nogmaals

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 04 Oct 2020

Hai Astrea! Dankjewel weer. Ja, op het moment zelf waren we heel erg verbaasd. En lange tijd erna geniet ik er nog steeds van. Zo speciaal dat het was. Liefs!

Gabriele Kliem
Door

Gabriele Kliem

op 04 Oct 2020

Dat zou ik als buitengewoon prachtig ervaren. Ik hoop van harte dat ik volgende jaar zo een opstelling kan meemaken.....lijkt mij heel bijzonder en heel waardevol.....

Nathalie Steffens
Door

Nathalie Steffens

op 04 Oct 2020

Hai Gabriele, dankje voor je warme woorden. Ik hoop met je mee :-) Fijne avond!

Hond als representant bij Opstellingen
Door

Hond als representant bij Opstellingen

op 24 Jun 2021

[…] Lees hier wat Liza deed: Hond als representant […]

Reactie plaatsen