Ik heb een heel zwaar leven

Ik heb een heel zwaar leven

Ik heb een heel zwaar leven, echt heel zwaar …

Wie heeft dit Brigitte Kaandorp ooit horen klaagzingen? En hoe vaak denken we het zelf ook wel eens? Ik wel in ieder geval en Marc nog meer.

Marc is IT-manager. “Het werk valt me zwaar,” vertelt hij Natalie als ze vraagt hoe het met hem gaat. Op haar waarom? antwoordt hij: “Ik voel me overal verantwoordelijk voor.”
Marc oogt moe en lusteloos. Hij heeft een jongere broer, een vader, een moeder en een halfbroer.

In die rollen vraagt Natalie de representanten te gaan staan op een willekeurige plek in de ruimte. Dat gebeurt, alleen de halfbroer voelt zich niet lekker, kan zijn plek niet vinden. Pa en moe scharrelen wat langs de zijlijn en nemen niet deel aan het gezin. Pa is niet de biologische vader van halfbroer. De biologische vader woont in het buitenland en heeft geen contact met zijn zoon. Halfbroer krijgt zijn leven niet op orde en raakt verslaafd aan drugs. Agressieve buien zijn het gevolg, waar pa en moe onder te lijden hebben. Marc staat midden in de opstelling en houdt alles in de gaten. Ook zijn halfbroer.

Hier wordt zichtbaar dat Marc de emotionele last van zijn moeder, vader en halfbroer op zich neemt.

Hij heeft zorgen voor zijn familie, zorgen voor zijn omgeving, zorgen voor zijn collega’s. Marc draagt ieders lasten en voelt zich er verantwoordelijk voor. Met al die verantwoordelijkheden die hij zelf naar zich heeft toegetrokken, heeft hij inderdaad een zwaar leven. En dat is te zien in de opstelling. Marc staat niet in de juiste positie. Hij voelt zich niet het kind van zijn vader en moeder. Nee, hij draagt hun emoties. En dat zet hij een op een door naar zijn werk.

Dit is het inzicht dat hij kreeg die middag.
En dat hij in feite alleen verantwoordelijk hoefde te zijn voor zijn eigen leven.

En verlost van de emoties van anderen, ging het vanaf dat moment bergopwaarts met Marc.

Maak er een mooie dag van!

Astrid

 

Ook benieuwd naar de diepere oorzaak van jouw gedrag of gevoel? Op www.opstellingen.org vind je meer informatie of mail even naar:  info@dezomerhof.nl of nathalie@dezomerhof.nl

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen